Historie

Dybing farmUtviklingen av gården Dybing er blitt min manns og mitt livsverk. Jeg vil derfor gjerne fortelle litt om historien bak vår store innsats på denne vakre skektsgården ved Dybingvannet.

Mine forfedre bosatte seg på Dybing rundt 1650. Siden den gangen har gården gått i arv fra far til sønn i 10 generasjoner fram til 1975 da jeg tok over – en datter i stedet for en sønn for første gang. Jeg bodde ikke her, men min far, Peder Dybing, ble født og vokste opp på gården. Etter mine 25 år i USA, bestemte min ektemann, Dan Chesnut (fra Oklahoma) og jeg at denne naturperlen var for verdifull til ikke å bli utviklet og delt med andre. I 1988 begynte vi å bygge vår egen hytte på en høyde med utsikt over Dybingvannet. Vi brukte mange årlige ferieuker på å bli ferdige.

Vi ble begge mer og mer glad i stedet og følte at dette var “vårt paradis på jorden”. I 1994 førtidspensjonerte Dan seg for å kunne tilbringe mer tid på Dybing. På den tiden var bygningene på gården i så dårlig stand at det dessverre var umulig å restaurere dem. En etter en ble de derfor revet ned og bygget opp igjen på de gamle originale grunnmurene av naturstein.

sonFixed GogD
dmfam 

“Siristova”, kronjuvelen blant bygningene på Dybing, ble ferdig i 2005. Den er oppkalt etter min datter, Siri Montine Reksnis, min tante, Siri Dybing Øksnebø, min oldemor, Siri Gryssareid Dybing, og flere andre “Sirier” flere hundre år tilbake i slekten. Jeg valgte “Siristova” i takknemlighet til min datter som vokste opp i Oklahoma, men som i år 2000 – av kjærlighet til slektsgården på Dybing - flyttet til Norge fra Colorado med sin mann og to små sønner.

“Gurihuset”, gårdens sjarmerende hovedhus, ble bygd i 2006 og oppkalt etter min bestemor, Guri Eikeli Dybing. Utvendig er det en nøyaktig kopi av det opprinnelige huset og innvendig er mye av den originale arkitekturen beholdt, men med alle moderne bekvemmeligheter.

gurihuset“Pederlåven” ble et par år senere til et elegant selskapslokale, konferanserom og feriehus med en fantastisk flott utsikt gjennom panoramavinduet. Denne bygningen er oppkalt etter min kjære far, Peder Pedersen Dybing og min bestefar, Peder Sørensen Dybing. Underetasjen er nå Blakken-stallen (oppkalt etter min barndoms fjordhest), et pub-liknende rom som er nostalgisk, men “ruggedly beautiful” i tre, lær og stein.

Siri, Eirik (min sønn) og jeg kunne allikevel bare ha drømt om å gjøre gården ved Dybingvannet om til det den er i dag. Dan med sine mange kunstneriske talenter er personen som har gjort drømmen til virkelighet. Han har skapt Siristova, Gurihuset og Pederlåven om til unike mesterverk for oss og kommende generasjoner. Hans timer med såvel fysisk som mentalt arbeid er utallige og Siri, Eirik og jeg vil for alltid være ham takknemlig.  Dan og jeg ønsket å skape et monument til ære for mine forfedre som strevde for å overleve her på Dybing i mer enn 400 år. Og vi er utrolig tilfredse med resultatet!

Når du kommer inn i Siristova, Gurihuset og Pederlåven kan du forhåpentligvis legge til side all stress og bare slappe av her i komfortable og vakre omgivelser, omgitt av majestetiske fjell, et fiskerikt vann, skog og beitende sauer. Måtte ditt ønske om fred og ro bli tilfredsstilt før du må tilbake til bylivets mas. Og når lengselen etter Dybings fred og skjønnhet dukker opp igjen, er du alltid velkommen tilbake til Dybing Farm for en frisk “fornyelse” av kropp og sjel i dette unike paradiset.

Beste hilsener fra Gudbjørg Dybing Chesnut